Program Jangkauan Bahasa Inggeris 2015


PROGRAM OUTREACH BAHASA INGGERIS 2015
anjuran ELS @ UPM dengan kerjasama SMK DESA SERDANG

Pada bulan April 2015, ELS UPM telah melaksanakan PROGRAM ENGLISH OUTREACH 2015, sebuah projek khidmat masyarakat dengan kerjasama SMK Desa Serdang. Acara 1 hari itu merupakan kejayaan luar biasa yang melibatkan pelbagai jenis keseronokan dan permainan, kumpulan pelatih yang pelbagai dan hadiah hebat untuk para pemenang! Tujuan jelas acara ini adalah untuk memulakan program jangkauan khidmat masyarakat ke sekolah-sekolah di sekitar ELS-UPM serta untuk mempromosikan interaksi dan penggunaan bahasa Inggeris melalui sesi yang menyeronokkan dan interaktif di kalangan pelajar sekolah menengah tempatan.
Berikut adalah senarai aktiviti yang dijalankan untuk acara tersebut:

a) Mari pecahkan ais! - Kem Inggeris dimulakan dengan sesi memecahkan ais di mana para pelajar bekerjasama dan mempamerkan pasukan mereka melalui logo tanda tangan dan nyanyian.

b) Kejar Saya Sekiranya Anda Boleh (Pemburu Pemulung) - Pasukan berlumba untuk menyelesaikan tugas di 7 stesen yang berbeza. Pemenang ditentukan berdasarkan sistem mata. Permainan Stesen merangkumi: Yoga Selfie, Jumbled Human Words, Pin the Donkey, Finders Keepers, Magazine Hunt, Puzzled, dll.

c) Kami Ada Bakat (Pertunjukan Bakat) - Pasukan datang dan melakukan pertunjukan bakat selama 5 minit, yang dinilai oleh panel hakim. Persembahan merangkumi nyanyian, sketsa, pertunjukan landasan dan tarian.

d) Majlis Penyampaian Anugerah - Sekolah mengadakan majlis penyampaian hadiah untuk memperingati para pemenang. Hadiah diberikan kepada pasukan yang menang; sijil diberikan kepada setiap peserta dan tanda penghargaan diberikan kepada pelatih yang menawarkan diri secara sukarela.

Pelatih berinteraksi dengan peserta - membimbing mereka sebelum mereka menunjukkan pasukan mereka dan nyanyian pasukan kepada semua orang.

Peserta mempamerkan nama pasukan mereka, logo tandatangan dan nyanyian pasukan!

Peserta dilihat beraksi dan bersenang-senang semasa Scavenger Hunt! Permainan Stesen merangkumi: Yoga Selfie, Jumbled Human Words, Pin the Donkey, Finders Keepers, Magazine Hunt, Puzzled, dan lain-lain. Setiap pasukan juga diberi telur masing-masing dan menjadi tanggungjawab ahli pasukan untuk menjaga telur selamat sepanjang perburuan.

Pelajar dan juri semasa Talent Show. Perlu banyak keberanian bagi beberapa dari mereka untuk berani dan bangun di atas pentas untuk menunjukkan kepada seluruh sekolah apa yang mereka dapat.

Terima kasih kepada pasukan yang berjaya!

ID WeChat: ELSMalaysia

LINE ID: elsmalaysia