Belajar Di Malaysia

Di mana Malaysia berada?

Malaysia adalah negara yang mempesona dan mempesona dari pelbagai bangsa, budaya dan agama, yang wujud bersama dalam harmoni di sebuah surga tropika di tengah-tengah Asia Tenggara. Malaysia merangkumi dua kawasan tanah yang berbeza, Malaysia Barat dan Malaysia Timur. Malaysia Barat adalah semenanjung, diapit oleh Laut China Selatan di sebelah timur dan Selat Melaka di sebelah barat, dengan Thailand sebagai jiran utara dan Singapura duduk di selatan. 

Malaysia Barat dan Timur meliputi kawasan darat sekitar 329,758 km² dan dipisahkan oleh kira-kira 40 batu laut. Malaysia Timur terdiri daripada wilayah persekutuan dan dua negeri besar, iaitu Sabah dan Sarawak, yang menduduki utara Pulau Borneo. Malaysia Barat terdiri daripada 11 negeri dan 2 wilayah persekutuan, semuanya mempunyai tarikan tersendiri.

Negara ini 8 jam lebih awal dari GMT dan 16 jam lebih awal daripada Waktu Piawai Pasifik AS. Iklim panas dan lembap sepanjang tahun. Malaysia adalah negara yang diberkati secara fizikal yang tidak mengalami perubahan cuaca yang drastik atau bencana alam. Suhu sekitar 35 ° C pada siang hari dan 23 ° C pada waktu malam. Pakaian ringan, kapas, sejuk dan kasual disarankan sepanjang tahun.

Makanan & Tempat Budaya

Malaysia adalah tempat perlindungan aktiviti makanan dan budaya. Perlumbaan yang terdiri daripada penduduk Malaysia menyediakan masakan yang sangat baik dan pelbagai. Hidangan Melayu, Cina dan India boleh didapati dengan mudah dan murah di kebanyakan restoran dan gerai penjaja, sementara restoran makanan segera dan makanan barat juga mudah didapati. Selain itu, pelbagai makanan enak juga tersedia, seperti makanan Timur Tengah dan Thai. Malaysia dikenali sebagai Asia's Food Paradise.


Secara budaya, Malaysia mempersembahkan kaleidoskop warna dan kepelbagaian kerana pelbagai kaum menunjukkan sifat dan tradisi masing-masing melalui festival, lagu, tarian dan pakaian tradisional. Bahasa Malaysia adalah bahasa rasmi, tetapi kaum juga menggunakan dialek etnik mereka sendiri. Bahasa Inggeris, diajar sebagai bahasa kedua di sekolah, banyak digunakan di institusi pengajian tinggi, untuk komunikasi harian dan transaksi perniagaan.

Masyarakat yang damai & berbilang budaya

Digelar sebagai 'Mini Asia', Malaysia adalah sebuah negara berbilang kaum dengan jumlah penduduk lebih dari 29 juta yang terdiri daripada orang Melayu, Cina dan India serta pelbagai kaum pribumi lain, semuanya wujud secara harmoni. Terdapat juga orang-orang dari bangsa lain yang belajar, bekerja dan menjalankan perniagaan di Malaysia. Islam adalah agama rasmi Malaysia tetapi Perlembagaan menjamin kebebasan beribadah kepada semua kaum, oleh itu agama seperti Kristian, Hindu, Buddha dan agama lain diamalkan secara bebas. Negara yang stabil secara politik ini menekankan pembahagian kuasa di antara kaum, yang menjamin persekitaran yang aman dan harmoni.

Pengajian Tinggi yang terkenal

Pendidikan adalah industri lain yang berkembang di mana Malaysia mendapat penerimaan sebagai destinasi pengajian yang terkenal di rantau ini. Sektor pendidikan menawarkan pelbagai program pendidikan tinggi serta kursus kemahiran profesional dan khusus yang berharga kompetitif dan berkualiti. Yang menjadi asasnya ialah trend penubuhan kampus cawangan di Malaysia oleh universiti terkemuka dari UK dan Australia. Tambahan pula, pelbagai universiti dari UK, Amerika Syarikat, Kanada, Australia, Perancis, Jerman dan New Zealand menawarkan program ijazah berkembar, francais dan luaran dengan kerjasama institusi pendidikan Malaysia.

Prasarana & Kemudahan Moden

Malaysia berhubung dengan baik dari segi pengangkutan dan komunikasi, baik di dalam negara dan dengan seluruh dunia. Ia juga menyediakan perkhidmatan perubatan, perbankan, telekomunikasi (telefon, kafe Internet) dan pos yang mudah didapati, yang dapat diakses dengan mudah di bandar dan kota. Di samping itu, balai polis sering dijumpai di kawasan yang sibuk dan terdapat juga pasukan polis pelancongan yang bersedia membantu pengunjung.


Teknologi Maklumat & Komunikasi (ICT) telah diterima secara meluas di banyak sektor perkhidmatan di bandar dan luar bandar. Dengan peningkatan perkhidmatan dalam talian dan aplikasi mudah alih yang tersedia, semua penduduk dapat memanfaatkan teknologi dan kemudahan baru.

Perkhidmatan Internet & Telekomunikasi

Perkhidmatan internet tanpa wayar moden, jalur lebar berkelajuan tinggi dan perkhidmatan internet mudah alih terdapat di Malaysia. Terdapat sebilangan besar penyedia perkhidmatan internet di Malaysia dan pakej dan harga sangat menarik. Terdapat juga sebilangan penyedia perkhidmatan telefon bimbit untuk dipilih oleh pelajar. Pelajar tidak perlu risau untuk berhubung dengan dunia melalui internet atau ahli keluarga di rumah.

Destinasi Pelancong Terkemuka

Ibu kota, Kuala Lumpur, menawarkan pelbagai aktiviti dengan makanan gastronomi, pusat membeli-belah, muzium, taman dan teater tempatan. Di samping itu, pusat pentadbiran kerajaan persekutuan di Putrajaya, yang terletak di sebelah selatan Kuala Lumpur, menjadi daya tarikan bagi pelancong kerana seni bina yang diilhamkan oleh Islam dan kawasan taman serta tasik yang besar.


Beberapa aktiviti yang mesti dilakukan termasuk mengunjungi Menara Berkembar Petronas, menara berkembar tertinggi di dunia; trekking dan mendekati flora dan fauna liar melalui hutan tropika dan taman negara; dan berjemur di banyak pantai yang bersih. Bagi mereka yang lebih gemar membeli-belah dan membeli yang baik, Malaysia menawarkan pelbagai jenama mewah tempatan dan antarabangsa serta barang yang berpatutan di banyak pusat membeli-belah dan kedai runcitnya.

ID WeChat: ELSMalaysia

LINE ID: elsmalaysia