Laporan mengenai Majlis Perasmian Program Mikroskop Akses

ELS Subang Jaya, pada hari Isnin, 2 Mac 2015, telah mengadakan upacara perasmian Program Mikroskop Akses. Acara yang dijadualkan pada pukul 3.30 petang itu dirasmikan oleh Encik Frank Whitaker, Kaunselor untuk Hal Ehwal Awam dan Penasihat Program Bahasa Inggeris Hitam Douglas dari Kedutaan Amerika Syarikat. Acara ini turut dihadiri oleh Pengarah Pusat, Pengarah Akademik, Tenaga Pengajar Kanan, Pengajar Akses, Pengajar dan pelajar. Acara ini dihadiri oleh sekitar 50 orang yang terdiri daripada 38 orang pelajar, 5 orang kenamaan dan 7 orang kakitangan ELS.

Majlis Istiadat, Mohammad Danial Hariz dan Affin bermula pada jam 3.40 petang, dengan tarian tradisional Melayu pembukaan oleh 4 pelajar Access. Ini diikuti dengan ucapan alu-aluan oleh Cik Anita Kumari. Dalam ucapannya, Cik Anita secara ringkas menyoroti betapa gembira ELS Subang Jaya diberi penghormatan dan peluang untuk menjadi tuan rumah kepada pelajar Access dan sangat berharap mereka menikmati masa mereka di bawah program ini dengan ELS. Cik Anita mengakhiri ucapannya dengan mengatakan bahawa ELS tidak sabar untuk menjadi tuan rumah lebih banyak pelajar di bawah program ini pada masa akan datang.

Ucapan Cik Anita diikuti oleh Mr Frank Whitaker yang memilih untuk memberikan ucapan 'tidak rasmi' dan menyatakan bahawa alasan program Access dimulakan adalah untuk merapatkan jurang budaya dan memberi peluang kepada pelajar sekolah Malaysia untuk belajar dan memahami budaya dan sejarah AS sebagai dan seterusnya, peluang untuk melanjutkan pendidikan mereka di AS. Whitaker mengakhiri dengan mengatakan betapa senangnya dia melihat banyak wajah pelajar yang bersemangat dan mengucapkan ucapan Puan Anita dengan juga menyatakan harapannya untuk lebih banyak program yang akan datang.

Berikutan dua pidato tersebut, acara ini menyaksikan tiga orang pelajar (Hakim, Ariff dan Raja) dari pelbagai peringkat Program Mikroskop Akses (Elementary, Pre-Intermediate dan Intermediate) tampil untuk memberikan input dan ucapan terima kasih pendek kepada Kedutaan AS diberi peluang untuk menjadi sebahagian daripada program ini. Ucapan tersebut diikuti oleh sandiwara yang disampaikan oleh pelajar Menengah dan dua tarian hip-hop oleh Elementary dan Pra-Menengah. Acara ditutup dengan penyampaian sijil kepada pelajar dan para tetamu seterusnya untuk penyegaran.